Storceagul este o ciorba de peste specifica satului Sfantu Gheorghe, este o reteta specific ucrainiana, probabil derivata din traditionalele cirobe ucrainiene, drese, facute atat din diverse carnuri cat si din legume.. Doua ciorbe sunt definitorii pentru Delta Dunarii, borsul de peste lipovenesc si storceagul. Daca spune storceag, spunem sturion, fara sturion nu exista storceag. Ca sa intelegeti mai bine, nu poti face ciroba de burta fara burta de vaca, daca in loc de burta punem ciocanele d epui iese o delicioasa ciorba de potroace dar nu este ciorba de burta. Doua retete m-au cucerit si m-au... 

Inca o reteta de peste care s-a cerut a fi scrisa este plachia de peste.  In general poti face plachia din ce peste ai, dar cea mai gustoasa pentru mine este de crap sau caras, deoarece este pestele mai dulce. In primul rand ne trebuie pestele , daca este caras mai bine ii punem la numar. Eu folosesc de obicei carasi de 500 gr bucata. Dar daca folosim crap, il taiem fileuri sau rondele, iar cantitativ sa fie cam 2 kg. Ne mai trebuiesc: 1 kg ceapa,3-4 catei de usturoi, 500 grame de rosii ( sau rosii in bulion), ulei ptr prajit pestele, condimente (sare, piper, foi dafin), patrunjel si putin cimbru. Ptr... 

crap pescaresc

In sfarsit am reusit sa imi fac timp sa scriu si reteta crapului pescaresc. Ne trebuie crapul de vreo 2 -3 kg, pasta de tomate,usturoi ( vreo 5 catei),  4 linguri de ulei ( de masline daca se poate) si condimente ( sare, piper, busuioc) Daca vreti se poate face crapul intreg, sau portionat. Intreg are mai mult farmec si este mai aspesctuos. Indiferent cum, trebuie uns bine cu ulei ,sare si piper. Asezam pestele in tava, adaugam 50 ml apa si il bagam in cuptorul incins. Il lasam sa se coaca vreo 20 de minute, timp in care pregatim sosul. Din 400 g pasta de tomate, catei de usturoi taiati rondele,... 

Ca antrenor personal al Oanei :D, imi permit sa public una dintre retetele mele preferate. Chiar daca imi place sa gatesc prefer tot timpul sa fiu asistat de Oana la curatat peste, legume si … spalat vase :-). Pastele cu fileuri de biban nu sunt chiar la indemana oricui ci numai a pescarilor foarte dibaci care reusesc sa prinda cativa bibani mari, filetabili. Carnea de biban este una dintre cele mai fine dintre pestii de apa dulce, fiind rapitor are o carne alba si foarte delicata, gustoasa si rafinata. Fileurile se pot scoate foarte usor daca despicam pestele pe spate (are pielea f groasa... 

18 Apr | 1 Raspuns | Citeste
crap cu sos de usturoi

Acest crap l-am facut prima data in urma cu vreo 2-3 ani, ideea avand-o de la un client foarte amabil. Tin sa va spun ca este un deliciu.  Sa vedem ce ne trebuie: 1 crap de 1-1,5 kg mujdei de usturoi (500 g) 1 rosie 1 morcov 100 ml ulei 2 linguri suc de rosii sare si piper In primul rand trebuie sa ne hotaram cum taiem pestele, rondele sau fileuri. Eu il tai rondele deoarece la cuptor sosul mai trage gust de peste si de la oase ( in special sira spinarii). In continuare condimentam pestele cu sare si piper. Intr-o tava unsa bine cu ulei, tavalim pestele cat sa fie bine uns cu ulei. Adaugam 50... 

chiftelute de peste

Mi-a spus cineva ca acest site ar trebui sa contina mai multe retete pentru preparate din peste, tinand cont ca lucrez in domeniul turistic in Delta Dunarii.  Asa ca m-am hotarat sa  detaliez reteta chiftelutelor de peste. In primul rand trebuie sa pregatim: 1 kg fileuri de peste (eu folosesc inclusiv babusca, biban, avat si caras) 4 oua 1 legatura marar 1 legatura patrunjer verde 100 ml ulei 5 catei mari de usturoi 1 cartof crud 1 ceapa 1 lingura de faina 1 lingura de pesmet ( doar in caz de nevoie) sare si piper (dupa gust) Cum   procedam: In primul rand dam la masina de tocat fileurile... 

         Tocmai am aflat ca vin niste prieteni la mine… Ce as putea sa prepar rapid dar sa fie si gustos? Trebuie intai sa vad ce am prin frigider. Am gasit asa: 4 fileuri de salau  1 morcov 1 pahar vin alb 2 oua 150 ml ulei 3 linguri mustar clasic 1 lingura capere 1 lamaie (zeama) piper macinat sare         Intr-o craticioara punem vinul, morcovul, un praf de sare, putin piper si 500 ml apa, cat sa acopere totul apoi punem la fiert la foc mare. Cand este aproape fiert morcovul, adaugam la fiert fileurile de peste, fileuri pe care inainte... 

     Pestele este un aliment din care poti pregati o mare diversitate de mancaruri. In general pentru ciorbe oamenii cauta sa foloseasca peste fara oase, dar putem folosi foarte usor si pestele cu oase. Cum? Va  spun acum prin intermediul acestei retete.      Vom folosi: 300 g peste (preferabil un amestec din 2 specii) 50 g orez150 g morcovi100 g patrunjel radacina100 g telina radacina1 ardei gras 2 cepe mari (150-200 g)200 g rosii50 g bulion50 g pesmet 4 fire leustean4 fire patrunjel (verdeata) 4 linguri de ulei     sare... 

zacusca de peste

Ati prins mai mult peste si nu stiti ce sa mai faceti cu el? Este foarte simplu. Urmand reteta mea veti putea pregati o zacusca de peste cu care sa va faceti pofta si atunci cand nu veti prinde peste. Avem nevoie de: 2,5 kg peste divers (fileuri) 1,5 kg ceapa 1 kg morcovi 1 kg gogosari copti 400 g bulion de rosii 400 ml ulei Sare si piper Se fierb fileurile de peste timp 15 minute, cand este gata scoatem fileurile fara sa aruncam zeama, apoi dam carnea prin masina de tocat. Tot  prin masina de tocat dam si ceapa care apoi o calim (prajim)  in 400 ml ulei, se adauga  morcovul dat la... 

        Oare de cate ori stam in bucatarie si nu stim ce sa mai gatim? Ce puteti prepara rapid cand veniti de la servici? Acesta este un preparat care nu cere foarte multe si nici foarte mult timp.            Ingrediente:• 600 g fileuri de peste alb (de preferat salau• 3 cepe• 3 catei de usturoi• 300 g rosii• 1 legatura patrunjel• 5 linguri ulei• 1 lingura mustar• 100 ml vin alb       Se incing 3 linguri de ulei, se caleste ceapa si usturoiul taiate solzisori. Se adauga rosiile taiate...