Pentru inceput voi prezenta varianta de prajitura cu foi de cremsnit cumparate din comert. Mai am putin de lucrat la reteta foilor, dar pana atunci putem prepara crema care este la fel de importanta. Pana la urma crema este cea mai importanta.  Ce ne trebuie : 1 cutie foi de cremsnit ( se gasesc la supermarket) 5-6 linguri amidon alimentar 1 litru de lapte 200 – 250 g zahar 3 galbenusuri de ou 100 g unt 200 ml frisca batuta esenta de vanilie 50 g zahar vanilat un varf de lingurita de sare Pentru inceput amestecam amidonul, galbenusurile, 200 g zahar, zaharul vanilat, sarea si 100-200 ml... 

      De langa drobul de miel si cozonacul traditinal de Pasti, nu trebuie sa lipseasca delicioasa si traditionala pasca cu branza de vaci. Toate acestea formeaza un trio de nelipsit de pe masa tuturor in ziua de Pasti.   Ingrediente: 500 g de aluat ca de cozonac  500 g de branza dulce de vaci  4 oua 2 linguri de smantana grasa 1 lingurita faina 4 linguri de zahar esenta de vanilie coaja rasa de la o lamaie 50 g de stafide un praf de sare.         Branza scursa bine de zer, se zdrobeste foarte bine cu furculita,... 

        De cate ori prepar aceste piersicute imi aduc aminte de copilarie, doar ca atunci mama le facea cu zahar, colorate. Eu insa m-am hotarat sa schimb putin reteta deoare nu vreau sa mai folosesc atatia coloranti in alimentatie, si nici atata zahar nu este foarte bun pentru sanatete.  Ingrediente: 9 oua 1 cana si jumatate de zahar (cana ca de ceai) 2 cani ulei 3 lingurite rase de amoniac 1/2 lamaie 1/2 lingurita sare faina cat cuprinde arome 200 g nuca de cocos    Se bat ouale intregi cu mirodenii, amoniac (stins cu zeama de la lamaie) si... 

       De cand ma stiu, imi pregatea mama galuste cu prune. Da, dar tot galuste? Tot cu prune? M-am gandit sa incercam si altceva. Cum ar fi aceasta reteta cu pere in aluat. Sunt foarte usor de facut si foarte gustoase.     Ingrediente: 2-3 pere mari 2 oua 2 linguri de faina 2 lingurite zahar pudra 1 plic zahar vanilat 1 pahar cu vin alb 1 lingurita cu nucsoara sfaramata 2 linguri pesmet 100 g alune de padure un praf de sare 400 ml ulei ptr. prajit         Taiem perele rondele grosute cat degetul mic, le presaram cu nucsoara si le acoperim... 

      Branza de vaci este o sursa naturala de calciu. Este folositor copiilor, cat si adultilor. Cantitatile aceste retete sunt pentru aproximativ 6 portii.    Pentru coca: 5 linguri de  faina 2 linguri de lapte 2 oua 1 lingura de zahar 1/2 ligurita de sare 1 lingura de ulei Pentru umplutura: 300 g de branza de vaci 2 linguri de zahar 2 linguri de smantana, 2 galbenusuri sau 1 ou sare dupa gust          Ouale, sarea si zaharul se bat la mixer, se adauga laptele si faina in ploaie, amestecand continuu. Apoi se adauga uleiul,... 

     Aceste bombonele se pot servi la masa, ca desert, sau dupa-amiaza la o ceasca de cafea sau ceai. Mai pot servi si ca ornament la inghetata de vanilie. Cantitatile sunt calculate pentru 5 portii.   Ingrediente: 120 g unt 180 g zahar 1 ou 1 lingura de lapte 1 lingurita de zahar vanilat 360 g faina 1/2 lingurita praf de copt 5 g sare (un varf de lingurita) 200 g ciocolata 120 g miez de  nuci      Intr-un castron nu prea mare, frecati bine untul cu zaharul tos. Adaugati apoi oul, laptele, vanilia si sarea. Se amesteca bine totul.... 

      Nu exista sarbatoare la romani de la care sa lipseasca, frumos asezat in mijlocul mesei, cozonacul simplu, cu mac, nuca sau rahat, indiferent de forma sau marime. Reteta sa e secretul si mandria fiecarei gospodine care o transmite mai departe familiei, mai bine zis fetelor care vor pregati la randul lor pentru familiile lor. Dupa cum se spune ca meseria se fura nu se invata, asa am reusit sa “fur” si eu aceasta reteta de cozonac.      Ingrediente: 30 de oua 1,5 kg de faina 500 ml lapte 15 g de drojdie 1 lingurita de sare 250... 

Cred ca nu sunt singura care isi aduce aminte de ciocolata facuta in casa. Am incercat toate tipurile de ciocolata din comert, insa nici una nu are acel gust desavarsit de ciocolata. Bunica mea, de cate ori mergeam la ea, ne pregatea o surpriza dulce. Ciocolata era preferata mea. La randul meu am invatat si eu reteta. Haideti sa ne aducem aminte de copilarie. Ne trebuie: 350 g zahar 250 g lapte praf 200 g unt 100 ml apa 50 g cacao esente :rom, migdale ( dupa preferinte) Preparare: Amestecam laptele praf cu cacaua, dar fara sa se formeze “cocoloase” . Adaugam untul taiat cubulete... 

        In sezonul cald ar trebui sa consumam cat mai multe fructe. Cele mai bune si mai sanatoase deserturi sunt cele cu fructe. Aceasta prajitrura este foarte usor de facut, foarte satioasa si foarte buna.      Ingrediente: 5 oua 200 g zahar 100 ml ulei 1 praf sare 100 g nuci macinate 1/2 praf de copt 1 esenta de rom faina cat cuprinde visine fara samburi (proaspete sau din visinata)        Se separa albusurile, separat se freaca galbenusurile cu uleiul, la amestecul obtinut se adauga esenta de rom. Albusurile...