Inca o reteta de peste care s-a cerut a fi scrisa este plachia de peste.  In general poti face plachia din ce peste ai, dar cea mai gustoasa pentru mine este de crap sau caras, deoarece este pestele mai dulce.

In primul rand ne trebuie pestele , daca este caras mai bine ii punem la numar. Eu folosesc de obicei carasi de 500 gr bucata. Dar daca folosim crap, il taiem fileuri sau rondele, iar cantitativ sa fie cam 2 kg.

Ne mai trebuiesc: 1 kg ceapa,3-4 catei de usturoi, 500 grame de rosii ( sau rosii in bulion), ulei ptr prajit pestele, condimente (sare, piper, foi dafin), patrunjel si putin cimbru.

Ptr inceput crestam pestele daca folosim caras, il spalam, uscam si apoi il condimentam cu sare si piper. Il tavalim in putina faina si il prajim in uleiul incins la foc potrivit. Pestele nu trebuie prajit foarte tare, ci doar cat sa faca o crusta subtite.

Din uleiul in care am prajit pestele, luam aproximativ 100 ml pentru a cali (praji) putin ceapa si usturoiul taiate  in prealabil solzisori. Nu trebuie calita foarte mult , doar cat sa se inmoaie putin ceapa, dupa care adaugam putina apa (doar cat sa acopere ceapa), un praf de sare si o lasam sa fiarba aproximativ 15-20 min.

Dupa ce a fiert ceapa, adaugam rosiile taiate marunt sau pasate, mai lasam sa fiarba cam 10 minute , apoi condimentam  cu piper (boabe sau macinat-dupa preferinte, eu prefer macinat deoarece nu imi place sa  mananc boabe de piper), sare daca mai trebuie, foi de dafin si putin cimbru maruntit (cat poti apuca intre 2 degete). Adaugam pestele si lasam sa mai dea un clocot.  Dupa ce a fiert presaram putin patrunjel proaspat deasupra.

Va doresc pofta buna!

1 Jun | 0 Replies

Lasa un rapuns:

You must be logged in to post a comment.