Ca antrenor personal al Oanei :D, imi permit sa public una dintre retetele mele preferate. Chiar daca imi place sa gatesc prefer tot timpul sa fiu asistat de Oana la curatat peste, legume si … spalat vase :-).

Pastele cu fileuri de biban nu sunt chiar la indemana oricui ci numai a pescarilor foarte dibaci care reusesc sa prinda cativa bibani mari, filetabili.

Carnea de biban este una dintre cele mai fine dintre pestii de apa dulce, fiind rapitor are o carne alba si foarte delicata, gustoasa si rafinata. Fileurile se pot scoate foarte usor daca despicam pestele pe spate (are pielea f groasa si tare), de ambele parti ale aripioarei dorsale, desfacem pielea cu mana si apoi, cu varful cutirului scoatem fileurile (numai muschiul spatelui, fara oase, nu insistati pe coaste caci siguri veti lua si oase.

Pastele pe care le folosesc sunt in general penne de la Barilla sar merg foarte bine si spagetti.

Ingrediente (2 persoane):

  • 6-8 fileuri de biban (mare!) + carcasele de la bibanii respectivi
  • 400g paste, penne sau spagetti
  • 2 linguri de smantana
  • 100ml vin alb sec sau demisec (in nici un caz sa nu fie acru)
  • 100g unt
  • 1 lingura de capere (daca sunt conservate in sare le tineti macar 2-3 ore la desarat in apa rece cu un cartof crud)
  • sare, piper macinat, piper boabe, 1 foie de dafin, oregano, busuioc, 2 catei de usturoi

Preparare:

Se pun pastele la fiert cu o lingura de ulei si sare (pastele le puneti cand fierbe apa) si le lasati cat scrie pe ambalaj. Atentie sa nu se rasfiarba, pastele trebuie sa ramana tari dupa fiert nu sa se farame si sa arate ca o gelatina.

Intre timp trageti fileurile de biban la tigaie in unt iar cand sunt prajite stingeti cu jumatate din vin, stingeti focul, puneti un capac pe tigaie si o lasati in pace.

Intr-o craticioara puneti la fiert carcasele de la bibani, le puteti pune cu tot cu solzi ca nu au nimic, numai matele sa le scoateti. Apa trebuie sa le acopere numai de 2 degete, avem nevoie sa facem o supa foarte concentrata de peste. Cand fierb puneti un varf de lingurita de sare pentru accentuarea gustului, cateva boabe de piper si foaia de dafin. Va rog sa nu folositi concentrate de legume (gen vegeta) sau alte minuni pt ca altereaza gustul. Le lasati la fiert cam 30-40 min (cu capac) avand grija sa nu ramaneti cumva fara apa in oala. Dupa fiert, le lasati putin sa se racoreasca si strecurati zeama, aveti nevoie de maxim 200-250ml, deci nu faceti vreo ciorba lunga. Singura pe care o folosim este aceasta zeama, restul il dati pisicii (poate aveti vreuna flamanda pe langa casa).

Intr-o tigaie (wok) puneti un varf de cutit de unt, topiti-l si puneti usturoiul tocat marunt numai cateva secunde, pana-si ia gustul apoi turnati zeama de peste, smantana, lasati sa se incinga bine si puneti caperele, vinul (ce a mai ramas), busuiocul (intreg sau maruntit, un varf de cutit) si piperul macinat. Lasati la fiert max 5 min, doar sa se omogenizeze bine. Gustati de sare! Cand stingeti focul puneti oregano (nu mult, doar un varf de lingurita).

Intre timp s-au fiert pastele, le-ati scurs (NU LE SPALATI!).

Puneti pastele peste sos si amestecati putin sa isi ia toate pastele sos. Totul se intampla cu ingredientele fierbinti dar cu focul stins. Nu le amestecati prea tare, doar le intoarceti usor cu o paleta de lemn, sa nu se farame. Peste toate acestea adaugati acum usor fileurile prajite, fara sa le farameti, le puneti deasupra pastelor (puteti sa turnati si sosul lor deasupra), puneti un capac si lasati 10 minute. Se serveste cald, foarte cald, daca se racesc se va simti untul si nu este de dorit.

La servire, puteti pune alaturi si un vin alb sec, merge de minune.

Nu va faceti griji ca fileurile de biban sunt prajite in unt iar sosul contine smantana, este o mancare foarte foarte usoara.

Pofta buna!

Iliuta Goean

18 Apr | 1 Reply

Un raspuns to “Paste cu fileuri de biban”

  1. Mihai Somesan
    7:19 am on September 30th, 2011

    De 3 zile, de cand am ajuns acasa de la Mila23 nu mai fac altceva decat sa visez la Reteltele Oanei. Aceasta reteta de paste cu file de biban este geniala. Merci mult Oana si Iliuta!

Lasa un rapuns:

You must be logged in to post a comment.