ceai masalaCeaiul Masala (Chai Masala in Hindi, ceea ce inseamna ceai cu amestec de condimente) este un ceai traditional indian, preluat prin anii 1900 de englezi care si pretind uneori ca le apartine.

In India se poate bea la orice colt de strada, in orice cafenea sau ceainarie iar retetea poate diferi de la o regiune la alta, de la un preparator la altul. Practic, acest ceai nu are o reteta fixa ci fiecare isi poate compune propriul mix.

In mod traditional ceaiul masala se face dintr-un amestec de ceai negru (de cele mai multe ori)  sau ceai verde plus un mix de condimente (masala) ce poate diferi de la casa la alta.

Tot ceea ce contine acest ceai este foarte sanatos si orice doctor indian vi-l va recomanda pentru scaderea colesterolului, digestie si multe alte probleme de sanatate. Baut in cantitati mari (mai mult de 2 cani pe zi) poate avea un efect euforic.

Cea mai cunoscuta reteta (care este si favorita mea) este cea pe care o sa o postez acum.

Pentru 4 cani (mari) de ceai, aprox 1 litru, avem nevoie de:

  • 2 linguri cu varf de ceai negru vrac, NU folositi ceai la plicuri, chiar si cele mai celebre si scumpe ceaiuri la plic de pe piata romaneasca, sunt niste mizerii. Eu imi cumpar ceai negru (Assam Black Tea) din magazinele chinezesti sau turcesti, la pungi de 250 sau 500g. Nu are nici o legatura cu ceea ce cumparati la pliculete.
  • 2 lingurite de zahar brun (preferabil brun, daca nu aveti puneti zahar alb)
  • 2 lingurite de miere
  • 2 cani de apa
  • 2 cani de lapte integral

Mixul de condimente se compune din:

  • 4-5 felii de radacina de ghimbir proaspat (sau 1 lingurita de ghimbir macinat)
  • 4-5 cuisoare intregi
  • 6-7 pastai intregi de cardamom, le faramati cu mana inainte de a le pune in amestec, puneti atat semintele cat si tecile
  • 1 lingurita de scortisoara macinata sau un baton de scortisoara
  • 1 lingurita de piper negru (proaspat macinat)
  • un varf de lingurita de nucusoara razuita

Preparare:

Amestecati apa cu laptele si le puneti la fiert intr-un ibric. Cand au ajuns la punctul de fierbere puneti ceaiul, amestecul de condimente si zaharul, luati ibricul de pe foc si lasati-l acoperit fix 3 minute, daca il lasati mai mult veti scoate amareala din ceaiul negru si nu este de dorit, dupa cele 3 minute adaugati mierea, amestecati bine si strecurati ceaiul.

Acesta este modul in care il fac eu dar am baut (facut de altii) si fiert timp de 10 minute la foc mic, iese al naibii de tare, daca nu esti obisnuit poate da niste stari de agitatie.

Sa mai aveti la indemana niste miere si lapte, unii prefera sa-l bea mai dulce si mai … laptos.

Iliuta Goean

24 Dec | 1 Reply

Un raspuns to “Ceai Masala (cu ceai negru)”

  1. Ceai Masala (cu ceai verde) | Retetele Oanei
    2:19 pm on December 24th, 2012

    [...] deosebire de varianta pe care am postat-o data trecuta, Ceai Masala cu ceai negru, acesta se face cu ceai verde si are o tenta mai [...]

Lasa un rapuns: